Het Mooiste Servies
De juiste maten van borden en kommen kiezen voor je servies

De juiste maten van borden en kommen kiezen voor je servies

Geplaatst door 27-01-2022 19:41 door Rianne Wesselink

Het juiste servies kan het verschil maken bij het dekken van de perfecte tafel. Het kiezen van borden, schalen en drinkglazen die passen bij de gelegenheid is essentieel. Bovendien is de grootte van elk bord en elke schaal een belangrijke factor. Houd rekening met het eten dat je gaat serveren, de beschikbare ruimte op tafel, de grootte van de porties en andere factoren bij het bepalen van de maten van borden en schalen.

Als je een moderne, minimalistische uitstraling nastreeft, zijn kleinere borden de juiste keuze. Een dinerbord van 8-10 inch biedt genoeg ruimte om eten te serveren, terwijl het niet veel plaats inneemt op tafel. Je kunt ook kiezen voor een oplaadbord, dat is een decoratief bord dat groter is dan het dinerbord en wordt verwijderd om de maaltijd te serveren.

Voor bijgerechten zijn saladeborden meestal zeven tot acht centimeter in diameter. Een goede diner-salade combinatie is 10 centimeter voor dinerborden en zeven centimeter voor saladeborden. Dit zorgt voor een mooi visueel contrast zonder dat het er verkeerd uitziet. Soepkommen moeten negen of tien centimeter in diameter zijn, afhankelijk van de soep die geserveerd wordt. Vermijd het gebruik van dinerborden voor soep, omdat de ondiepte het moeilijk maakt de inhoud op te scheppen. Serveer ze in grote kommen, zodat iedereen die ze draagt er gemakkelijk uit kan scheppen.

Wanneer je drankjes serveert, zoek dan glazen die tussen de 8-10 ons zijn. Traditionele wijnglazen zijn meestal 10-12 ons. Als je een feestje geeft, zorg dan voor kleinere glazen van ongeveer vier ons. Zo kunnen je gasten beter inschatten hoeveel ze moeten inschenken en kun je duur morsen voorkomen.

Het kiezen van de juiste maten borden en schalen lijkt misschien ontmoedigend, maar er is een eenvoudige oplossing. Om een perfecte presentatie en een onvergetelijke maaltijdervaring te garanderen, houd je je aan bord-, schaal- en glasmaten die passen bij je behoeften. Zo wordt je eten op de meest aantrekkelijke en efficiënte manier geserveerd.